De Marsbelte

                    Rust en ruimte in het hart van Salland

 De Marsbelte

Email: postmaster@demarsbelte.nl

Copyright de marsbelte 2000

intro.

Welkom op de marsbelte.

De camping.

De omgeving.

Maquette en mini museum.

Rondleiding.

Voorzieningen.

Tarieven 2019.

Trekkershutten.

Het Roodborstje.

De Bonte Merel..

Algemene bepalingen.

Contact.

Links.

Onderstaand verhaal is uit de stentor overgenomen.

 

De veertig beeldbepalende kerken, vijftien kastelen en landhuizen. Molens, watertorens, honderden huisjes, boomgroepen en een bos, schoorsteen en uitkijktorentje bij Fortmond. Allemaal gemaakte met beitels en een draaibankje, goed gekopieerd en geplaatst op een gigantische landkaart van Salland en randgebieden.

Sommige miniatuurtjes bruin geschilderd met een grijs (leien) dak, de rest is nog blank hout. Een enorme maquette in opbouw, als een mega monopolybord op een honderd procent reële landkaart.

Een ex-timmerman in zijn vroegpensioen zocht en vond een hobby. ,,Op de LTS (voorloper van het vmbo, GB) had ik altijd al veel lol in maquettes maken'', vertelt Dik van Gelder op de zolder boven de garage van camping De Marsbelte. Hij werd gewoon timmerman en daarna twintig jaar conciërge bij het mbo.

De exploitatie van de camping was eigenlijk een hobby, die geen ruimte liet voor andere liefhebberijen. De zee van vrije tijd die drie jaar geleden aanspoelde, was aanleiding een fors project aan te pakken. Menige amateur bouwt een model van zijn dorp of een spoorcomplex op een keukentafel of een oude deur op schagen. Van Gelder pakte de klus fors aan en liet het kadaster een kaart van Salland maken om die op drie bij vier meter aan tafels te leggen. Een stafkaart in originele kleuren uitvergroot, alsof die voor Goliath is.

Een kostbare, maar degelijke basis voor een nieuw levenswerk, dat Van Gelder ook nog van een plastic beschermlaagje liet voorzien. Schaal? Dat weet alleen het kadaster, zegt hij. De hobbyist hecht niet aan precieze verhoudingen en bijbehorende getalletjes. Enig meetwerk leert dat het om ongeveer 1:10.000 gaat, uitzonderlijk groot voor een regionale kaart.

Gebouwen op diezelfde schaal zouden evenwel kruimels worden. De maker beitelt daarom alles op basis van plezierige zichtbaarheid. Meestal ongeveer 1:1000. Waar in Raalte de twee 'hoofdkerken' nogal fors verschillen in omvang, maakte hij de veel kleinere Plaskerk maar een beetje kleiner dan de Kruisverheffing. Nog monumentaler is het Stenen Kruis neergezet. Dit landschapsornament is net zo bekend als Boxbergen. Met een geschatte schaal van 1:10 reikt het kruis op de maquette tot het dak van het landgoedhuis.

,,Ook leuk om met de kleinkinderen aan te werken. Als ik moet oppassen rijd ik wel eens met een van hen naar een kerk om die te schetsen. Als voorbereiding in de werkplaats.'', beschrijft de hobbyist. Wanneer de klus voltooid is weet hij niet, wel mijmert hij over een hoogst professionele toevoeging: ooit ledlampjes op toeristische wandel- en fietsroutes.

De maqeutte en mini museum